Kateviljelyn salaisuuksia – Kokeilemalla oppii parhaiten

Paikka: Jossain Halikossa..

Vaikka lukisin kaikki maailman kirjat kateviljelystä ja maaperän mikrobien merkityksestä, en voisi pitää itseäni alan asiantuntijana pelkällä teoreettisella kirjatiedolla. Kuulun siihen laveaan joukkoon ihmisiä, joka oppii parhaiten tekemällä. Tekemällä näkee tietysti lopputuloksen, mutta myös itse tekemisen prosessi alkusuunnittelusta viimeistelyyn tarjoaa paljon hyviä hetkiä ajatella ja ymmärtää koko asiaa.

Olen tänä keväänä opintovapaani edetessä murehtinut kasvimaatani, kun sitäkin pitäisi alkaa kääntää ja laittaa. Samalla olen miettinyt jotain uutta sotasuunnitelmaa rikkaruohoja vastaan. Heureka! Jossakin vaiheessa oivalsin, miten saisin yhdistettyä opiskeluni ja retuperällä olevan kasvimaan kunnostamisen. Päätin siirtää pihan kasvimaat kateviljelyyn! Samalla toimisin itse itseni koekaniinina, kun opiskelujeni aiheena on maaperän hoidon neuvonta.

Kamppailen vuosittain n. 100 neliömetrin (1 aari) kasvimaitteni kanssa. Yleensä kyllä saan kevätkiireiden keskellä siemenet kylvettyä ja perunat ja sipulit istutettua. Sitten tulee kesä ja kesäkiireet, ja rikkaruohot valtaavat kasvimaan. Epätoivoista, vuodesta toiseen. Jotain pitäisi muuttaa. Asfalttia? No ei sentään? Jos pyytäisi jonkun viherrakennusfirman muuttamaan sen kaiken nurmikoksi, ei tarvitsisi enää kykkiä kasvimaalla loputtomassa kitkennässä? Tai kärsiä huonoa omaatuntoa kasvimaata nolosti katsellessa.

Kuva: Kissakin katsoo hieman huolestuneena tätä touhua… tuoko muka joku kasvimaa? Kasvukausi aluillaan, 16.5.2017 ja rikkakasvit alkavat jo vihertää.

Kateviljely on vanha keino suojata kasvimaita liiallista kuivumista ja rikkaruohoja vastaan. Siinä maanpinta peitetään jollakin biomassalla, jäljitellen luonnon olosuhteita. Opiskellessani maaperän mikrobien toimintaa ja maaperän ravintoverkkoa (soil food web) ymmärsin, että kateviljely onkin ennen kaikkea maaperän mikrobien ruokkimista. Kun maaperän kaikki eliölajiryhmät ovat tasapainossa, ne hoitavatkin sitten lopulta koko homman puolestani.

Kateviljelyssä maata ei myllätä. Ei jyrsitä, ei harata, ei käännetä, ei kynnetä. Ei sotketa sitä tasapainoa, joka maaperään on muodostunut kastematojen, bakteerien, sienirihmastojen ja muiden eliöiden yhteisvaikutuksesta. Vaan päinvastoin: kaivellaan maata niin vähän kuin ikinä mahdollista. Kateviljely on laiskan puutarhurin vaihtoehto: kun keväällä jaksat yhden viikonlopun verran huhkia kasvimaalla, niin loppukesän saatkin nautiskella.

Hmm.. pitääköhän tuo nyt varmasti paikkansa? Niin väittävät kyllä monet kateviljelyn ja maaperän hoidon asiantuntijat youtube-videoilla ja nettikirjoituksissa sekä noissa mainioissa kirjoissa, joita olen pitkin kevättä lukenut. Ei auta kuin kokeilla.

Kuva: Kiehtovia kirjoja maaperän hoidosta ja maaperän mikrobitoiminnasta löytyy maailmalta runsaasti, jos vaan jaksaa lukea englannninkielellä. Suomeksi löytyy netistä ja joistakin puutarhakirjoista tietoa aihepiiristä. Katso monipuolinen linkkilista tästä: http://jarki.fi/fi/jarki-pelto-aineistot

 

Keväällä satuin huomaamaan australialaisen permakulttuuriopettajan Morag Gamblen Youtube-videon kateviljelyyn perustuvan kasvimaan perustamisesta ”How to make a No-Dig Garden”. Katsoin sen muutamaan kertaan ajatuksella ja tein muistiinpanot. Tässä video sinullekin katsottavaksi:

https://www.youtube.com/watch?v=A9Wq32IRrPQ

Kateviljelyyn pääsee ylipäätään perehtymään englanniksi kun googlailee sanoja mulching ja no-dig gardening tai no-dig farming.

Homma etenee näin askel askeleelta:

1. Kuohkeuta esim. talikolla kasvimaata, mutta älä käännä sitä. Kuohkeuttaminen tai ilmastaminen tuo happea ja kosteutta maahan.

2. Levitä kasvimaalle tämän jälkeen kompostia, kuivalantaa, vihreää kasvimassaa, kahvinporoja. Itse laitoin omaa biojätekompostia (valmista, ylivuotista), kompostoitunutta hevosenlantaa (jota kyläyhdistyksemme tarjoaa kyläläisille maksutta!) ja käsin repimääni vihreää kasvillisuutta, kuten korkeita heiniä ja vuohenputkea sekä voikukan lehtiä (joita revin summanmutikassa kasvimaalta ja sen läheltä).

3. Morag Gamble suosittelee kasvimaan kastelua tässä vaiheessa. No hmm kyllä varmaan ihan hyvä juttu Australiassa, mutta Suomen keväässä ei tarpeellista. Maa vaikutti melko kostealta.

4. Sitten alkoi sanomalehtien levitys kasvimaalle. Olin kerännyt sanomalehtiä tässä vaiheessa jo jokusen viikon, ja talvisia lehtiä löytyi varastosta. Sanomalehdet kasteltiin vesipaljussa (onneksi sadevettä oli jemmassa), Gamblen ohjeiden mukaan ei litimäräksi. Lehdet kannattaa avata ensiksi keskiaukeaman kohdalta, ja vasta sitten upottaa paljuun. Sitten alat sijoittaa sanomalehtiä kasvimaalle. Näin käydään läpi koko kasvimaa, ja lehdet aina 10 cm päälletysten, etteivät rikkakasvit pääse läpi. Rinteessä alimmaiset sanomalehdet päällimmäiseksi, että mahdollinen valuva vesi jemmaantuu lehtikerroksen alle, eikä valu päältä pois.

5. Kun lehdet kuitenkin loppuvat kesken, laita niistä ilmoitus facebookkiin kavereille tai soita läpi lähinaapurit. Lehtien keruukierros kuuluu asiaan! Meillä ne loppuivat kerta kaikkiaan kesken, mutta onneksi saatiin lisää naapureilta. Itse en mennyt lehtienkeräyspisteelle dyykkaamaan lehtiä, se tuntui jotenkin epämukavalta ajatukselta. Vihdoin viimein koko kasvimaa oli peitetty sanomalehdillä, nyt alkoi olla jo voittajatunne! Kunhan tuuli ei yltyisi eivätkä sanomalehdet kuivahtaisi ennen seuraavaa vaihetta…

6. …joka oli sitten se varsinainen katteen levitys. Eli jotain biomassaa sanomalehtien peitoksi, kuten olkea tai viimevuotista heinää. Sanomalehdethän ovat myös katetta. Koska olin aikaisemmin jo työskennellyt järviruo’on kanssa, halusin testata, toimiiko järviruoko katemateriaalina. Olin siitä matkan varrella kuullut hyviä kokemuksia. Otin yhteyttä Rantaparturit Oy:n Tero Almiin, ja tilasin kuorman ruokosilppua pihalleni. 28.5.2017 saapui sitten 10 kuutiota ruokosilppua peräkärryssä kasvimaan viereen, ja yhdessä Teron kanssa kauhottiin materiaalit pressun päälle nurmikolle. Tämä erä oli talvi-ja kesäleikatun järviruo’on sekoitus. Mitään mittauksia materiaalin koostumuksesta ei tehty, ehkä tehdään jossakin vaiheessa. Ruoko oli silputtua, muutaman cm:n mittaista, helposti käsiteltävää.

7. Sitten alkoi iso työ talikoida ruokosilppua sanomalehtien päälle. Laitoin sellaiset 10 cm joka paikkaan. Tässä meni aikaa, mutta työ myös eteni mukavasti, ja heti alkoi näyttää kivalta! Tuntui niin hauskalta tehdä tätä ja oppia uutta joka hetki. Järviruokosilppu oli mukavaa ja siistiä käsiteltävää, ja sen päällä oli kiva kävellä paljain jaloinkin.

8. No niin, katemaa valmis, mutta miten tuonne sitten istuttaa perunat, sipulit ja miten kylvää siemenet? Siellähän on se sanomalehtikin välissä? Ei kun googlaamaan… ja kokeilemaan, molempia vuoron perään.

9. Tärkeää on kylvää ja istuttaa sanomalehtikerroksen ALLE. Käteväksi istutustyökaluksi osoittautui vanha kunnon perunakuokka. Sillä pieni reikä sanomalehteen ja sipuli sinne. Truit. Samoin härkäpapu. Ja peruna.

10. Taimien istutus on helppoa: tee ”linnunpesä” katteesta, poista se siis istutuspaikalta, paukauta sanomalehti rikki kuokalla ja istuta taimi maahan. Asettele sanomalehti takaisin kasvin juurelle, etteivät rikkakasvit pääsisi liian helpolla. Itse istutin ensimmäiseksi kesäkurpitsaa, valkosipulia, varsiselleriä ja munakoisoa, myöhemmin vielä paprikaa ja maissia.

11. Siementen kylvössä olin vähän aikaa ihmeissäni. Morag Gamble sai sen videolla kuulostamaan helpolta: leikkaa puukolla tai vastaavalla sanomalehti rikki ja kylvä viiltoon. Oma puukkoni oli liian tylsä märkää monikerroksista sanomalehteä kohtaan. Sanomalehtipaperi meni rikki eri suuntiin kuin olin kylvörivin suunnitellut. Revin lopulta sanomalehdet kylvövanan tieltä roisisti käsin. Koska sanomalehden alla oli hyvin vaihtelevaa maata: rikkakasveja, kompostia, hevosenlantaa, savikokkareita, heitin tuohon kylvövanaan ensiksi ostomultaa (säkkitavaraa) ja kylvin siihen. Ehkä turha vaihe? Sitten kateruoko vähän sen päälle, muttei kokonaan, jotta itävät siemenet saisivat vähän valoa alkupotkuun. Ilta-auringossa (kuvassa) siementen kylvövaot sekä istutuskuopat (sipulia ja härkäpapua) näkyvät selvästi.

12. Perunoita kokeilin myös yhden toisen Youtube-opetusvideon ohjeen mukaan ilman sanomalehteä. Asettelin perunat kasvimaan päälle ja ruokokate päälle. Katsotaan mitä tulee, kerron tuloksen syksyllä. Perunoita ei siis haudattu maahan, vaan laitettiin päälle. Katetta (ruokosilppua) taisin tähän pistää vähän paksummalti, ehkä n. 15 cm. Tämä tuntui tosi hassulta, mutta nämäkin perunat ovat juhannukseen mennessä jo hyvin lähteneet kasvamaan!

13. Ainakin sipulit, härkäpapu ja perunat ovat itäneet! Vihreää nousee ruokopellosta! Myös suurin osa kylvetyistä siemenistä näyttää itäneen, mutta tulos on hieman nihkeä vielä näin juhannuksen aikaan. Siementen kylvö saattaa vaatia vähän erilaista tekniikkaa ensi keväänä.

14. Rikkaruohot? Miltei kadonneet!!! Nyt voin tehdä sitä, mistä jokainen kotipuutarhuri haaveilee: käyskennellä rauhallisesti ympäri tiluksia ja nyppiä sieltä täältä yksittäisen rikkaruohon veks. Nautinnollista, rauhoittavaa, mukavaa.

15. Se perunamaa, mihin en sanomalehteä laittanut, kärsii selvästi enemmän rikkaruohoista kuin sanomalehdellä peitetyt osat. Ruokokatetta saisi olla varmaan ainakin 20 cm kerros, jotta se hillitsisi rikkaruohoja tehokkaammin. Sanomalehdellä on sijansa sen alla.

16. Mutta voiko sanomalehteä käyttää? Eikö se painomuste ole myrkyllistä? Näin ajattelin itsekin, mutta asiantuntijoiden (kotimaiset ja ulkomaiset) vakuuttamina tiedän nyt, että nykyään ne eivät ole myrkyllisiä. Siis musta muste. Värillisiä mainoslehtiä kannattaa vältellä. Yksi ystävä tiesi kertoa, ja muistan sen itsekin omasta männävuosien kokeilustani, että kun sanomalehti hajoaa, maa on täynnä paperisilppua, eikä se välttämättä tunnu kivalta. Mutta en murehdi sitä, sillä en tuota kasvimaata aio käännellä ensi keväänäkään. Odotetaan vielä syksyn sadonkorjuuseen, ja katsotaan, että jatkuuko sama systeemi ensi vuonna. Tässä vaiheessa melkein uskallan jo sanoa, että kyllä jatkuu. Hyvältä näyttää, eikä pelkästään rikkaruohottomuuden ansiosta, vaan muutenkin. Jotenkin tuo ruokokatteella peitetty kasvimaa on harmoonisen ja rauhoittavan näköinen. Sen syvempään filosofiaan perehdyn ehkä myöhemmin.

Tarkoituksenani on kirjoittaa syksyllä sadonkorjuusta eli kokeiluni tuloksista. Nyt odotellaan, että mansikat kypsyisivät ja nautitaan kesästä!

Eija Hagelberg

Kirjoittaja on opintovapaalla oleva kestävän maatalouden toimija ja JÄRKI-hankkeen projektijohtaja Baltic Sea Action Groupissa, joka vuosien saatossa on tehnyt töitä mm. järviruo’on ja maaperän hoidon parissa. Tässä blogissa Eija kertoo yksityishenkilönä ja kotipuutarhurina kokemuksistaan kateviljelyn aloittamisessa ja järviruo’on käytöstä katemateriaalina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *